Niezapomniane warsztaty czekoladowe uczniów klas czwartych Drukuj

   Pijalnia czekolady M. Pelczar Chocolatier w Korczynie to jedyna w Polsce oraz na Podkarpaciu taka pijalnia utrzymana w stylu starej fabryki czekolady . Na zwiedzających czekają liczne atrakcje , m.in. pociągi wożące czekoladę , największa czekoladowa fontanna licząca 2,20 m wysokości , stare maszyny i niezwykłe wyroby. My także poddaliśmy się jej urokowi.
   12 grudnia 2017r. pod opieką p. Lidii Kutrybały, p. Katarzyny Machnik- Skalskiej, p. Justyny Budak i p. Henryki Kardyś udaliśmy się na niepowtarzalne warsztaty czekoladowe, podczas których poznaliśmy proces produkcji czekolady od podstaw, czyli od ziarna do tabliczki. Właściciel pijalni osobiście pokazywał nam maszyny i urządzenia do produkcji czekolady , interesująco opowiadał o plantacjach kakao i miejscach upraw. W trakcie trwania prezentacji każdy uczestnik degustował różne rodzaje czekolad, wylewał i zdobił tabliczki czekoladowe oraz lizaki, które zabierał do domu; wybijał pamiątkową monetę i otrzymywał dyplom. Ten jakże słodki pobyt w tym niezwykłym miejscu na długo pozostanie w naszej pamięci.
  Nie był to jeszcze koniec wycieczki , gdyż w drodze powrotnej zatrzymaliśmy się w rezerwacie  „ Prządki”- znanym zakątku chronionej przyrody.  Przyglądaliśmy się oryginalnym kształtom majestatycznych ogromnych  głazów i przypominaliśmy sobie legendy z nimi związane,  o tym , że skały są dziewczętami zamienionymi w  kamień,  ukaranymi za przędzenie lnu w święto.
Z kolei  krótka wycieczka do ruin zamku w Odrzykoniu pozwoliła nam poznać historię skłóconych ze sobą rodów Firlejów i Skotnickich, która zainspirowała Aleksandra Fredrę  do napisania komedii pt. „ Zemsta”.
Po takiej dawce wrażeń przyszedł czas na pyszny obiad w restauracji „ Kamieniec” i powrót do domu.